Människans värde

Vi tror på varje människas värde

Eftersom Gud är en kärleksfull person vill han dela livet med andra personer. Han skapade därför människan som en fri individ. Men människans fria vilja var ett gigantiskt risktagande. Möjligheten att människorna började handla destruktivt och skadade skapelsen och varandra lurade som ett svart moln…

Himlen är Herrens. Men jorden gav han åt människorna.
Psaltaren 115, vers 16, Gamla testamentet i Bibeln

Människan fick gåvan att finnas och leva i Guds skapelse. Eftersom hon är en intelligent varelse, som kan tänka och planera fritt, har hon en unik roll. Människan är därför också farlig! När hon agerar utan att vara driven av samma värden som driver Gud i hans handlande, dvs. kärlek, omsorg, rättvisa, trofasthet och liknande, blir konsekvenserna ödesdigra. Människan är den enda varelse som hotar att utplåna allt liv på den här planeten! Eftersom varje individ är en del av mänskligheten har vi alla del i bortvändheten från det goda och i människans skuld mot Skaparen och Skapelsen.

Vi gick alla vilse som får, var och en tog sin egen väg.
Profeten Jesaja kap. 53, vers 6, Gamla testamentet i Bibeln

Inför Guds ögon blev jorden alltmer fördärvad och uppfylld av våld.
Första Moseboken kap. 6, vers 11, Gamla testamentet i Bibeln

Bibeln svarar alltså både på frågan varifrån allt det goda och vackra kommer och – åtminstone delvis – på frågan varför lidande och ondska kan finnas i en så underbar värld. Människan som fått förtroendet att förvalta Skapelsen förmår så mycket gott – och så mycket ont. Men hennes personliga värde bestäms inte av hennes åstadkommanden. Hennes personliga värde kommer av att hon är planerad, skapad och älskad av Gud. Därför har alla människor lika värde.

Människan är en moralisk varelse, som kan reflektera över sina gärningar. Möjligheten att komma till besinning, vända åter och börja om finns där, på grund av Guds förlåtande sinnelag. Läs gärna Jesu liknelse om den förlorade sonen och den kärleksfulla pappan i Lukas evangelium kapitel 15 i Nya testamentet. Gud säger sig ha en speciell omsorg om att föra tillbaks människor som hamnat fel och havererat i tillvaron.

Jag säger er: ”På samma sätt blir det större glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig än över nittionio rättfärdiga som inte behöver omvända sig.”
Jesus, i Lukas evangelium kap. 15, vers 7, Nya testamentet i Bibeln.

Eftersom Gud har satt igång hela skapelsen är han också ytterst ansvarig för att ställa dem till svars som kränker rättfärdigheten och andra medvarelser. Gud strävar efter att återställa rättvisevågen, när den bringats ur balans. Men han vill samtidigt inte att människor ska förgås. Därför söker han så länge han någonsin kan att hitta andra vägar än dom och straff för att komma till rätta med människor som förstör sitt och andras liv.

Skulle jag önska den gudlöses död? säger Herren Gud. Skulle jag inte hellre se att han upphörde med sina onda gärningar och fick leva?
Profeten Hesekiel kap. 18, vers 23, Gamla testamentet i Bibeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s