Nattvard?

Vad innebär nattvarden?

Nattvarden är något som Jesus själv tog initiativ till. Under den judiska påskfesten, kvällen innan han dog, bad han lärjungarna att fortsätta traditionen med en förbundsmåltid, en måltid då man påminner sig om den djupa gemenskapen med Jesus och mellan dem som valt att följa honom. Nattvarden symboliserar att Jesus gav sitt liv för oss och att vi vill leva för varandra. Den är en plats, där Jesu stämt möte med oss. Därför kan man delta i nattvarden som ett uttryck för sökande, även om man inte är övertygad troende.

Vid nattvarden läser man i Nya testamentet om nattvardens betydelse och ger tillfälle till bön och förbön. Alla som deltar får en bit bröd och en mun vin. Nattvarden är konkret. Vin och bröd kan man se, känna, lukta och smaka. Nattvarden förenar den osynliga Gudsnärvaron med vårt konkreta och synliga liv. Den förenar himmel och jord.

I Lekebergskyrkan firas nattvard minst en gång per månad. Om man är sjuk eller finns på äldreboende och inte kan komma till kyrkan, kan man be pastorn att komma med nattvard.

Den natten då herren Jesus blev förrådd tog han ett bröd och tackade Gud och sade: ”Detta är min kropp som offras för er. Gör detta till minne av mig.” Likaså tog han bägaren efter måltiden och sade: ”Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod. Var gång ni dricker av den, gör det till minne av mig.” Första Korinthierbrevet kap. 11, vers 23-25, Nya testamentet i Bibeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s