Gud blev människa

Vi tror att Gud vill identifiera sig med oss

Att skapa människan – inte som en robot, utan som en varelse med fri vilja, var ett vågstycke som kunde få stora lidanden som följd. Gud var naturligtvis inte omedveten om riskerna. Han behövde en garanti för återupprättelse, ifall människan gav sig ut på ondskans gungfly och började sjunka. Om människan begick myteri, måste Guds upprättelseplan träda in.

Att vi människor, med den begränsade erfarenhet och kunskap vi har, kastas in i en värld, där gott och ont, rätt och fel, tro och otro, kärlek och egoism pockar på vår uppmärksamhet både inifrån, från vårt eget inre, och utifrån, från omvärlden – i en enda röra – innebär en oerhörd påfrestning och utmaning. Det mänskliga livet är minst sagt utsatt. Och Gud, vår Skapare, ville dela denna utsatthet med oss för att bättre kunna hjälpa oss.

Han lät sig därför födas utan biologisk far som barn, utan kärnfamilj som vuxen, utan rikedom och social status, utan politisk makt och rikedom. Han upplevde allt ifrån oförstående föräldrar, svekfulla vänner till hunger, törst, flyktingskap, tortyr och justitiemord. Samtidigt tog han på sig skuldbördan för människors alla misslyckade val och missriktade tankar, ord, känslor, attityder och handlingar. Jesus var Gud född som människa, som delade våra lidanden, vår skam, våra misslyckanden, vår utsatthet och vår död. Han smakade livets och dödens orättvisor och han korsfästes med mänsklighetens skuld klibbande vid sin slagna kropp.

Knappast vill någon dö för en rättfärdig – kanske går någon i döden för en som är god. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.
Romarbrevet kap. 5, vers 7 och 8, Nya testamentet i Bibeln

Läs gärna de fyra olika berättelserna om Jesus som finns bevarade i Nya testamentet. De kallas evangelier och är skrivna av ögonvittnen och dåtida forskare. Böckerna är korta och heter Matteus, Markus, Lukas och Johannes. (Matteus skriver för judar och betonar Jesu judiskhet och bevisar med hjälp av citat från Gamla testamentet att Jesus var den väntade Messias. Markus skrev för romerska läsare och beskriver hur Jesus uträttade storverk och segrade mot ondskan var han än drog fram. Han skildrar honom som en djärv hjälte. Lukas som var medicinare och humanist, beskriver Jesu intellektuella och humanistiska sida. Han vill visa Jesu plats i mänsklighetens historia. Och Johannes ger en fördjupad förståelse om vem Jesus är, för dem som redan tror.)

Ingen har någonsin sett Gud. Den ende sonen, själv gud och alltid nära Fadern, han har förklarat honom för oss.
Johannes evangelium kap. 1, vers 18, Nya testamentet i Bibeln

Jesus levde för 2000 år sedan. Han kom från en obetydlig avkrok i ett litet, ockuperat land. Han var en fattig arbetare, utan politisk makt och han skrev inte en enda pamflett själv. Trots det är han den historiska person som influerat och influerar flest människor i vår värld.

En kommentar till Gud blev människa

  1. keijo skriver:

    Hej alla vänner in trons välsignelse genom Kristus ocb blodes makt att frälsa även idag och se hur den Heliga Anden vill härliga Kristus till oss och ordet med glädje och växa till frälsning mera och mera och att njuta av läran från bibel med levande vatten till att strömma i us idag igen tack med välsignelse ,keijo södertälje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s