Vigsel?

Varför vigsel?

Varför har man vigsel och bröllop för att markera att en ny familj bildas? Därför att Livet är värt att firas! Och kärleken mellan man och kvinna är en förutsättning för att nya människoliv ska växa fram. Kärleken är också värd att firas och ges skydd genom en stabil form – den kan ha det ganska trångt i vårt samhälle! Äktenskapet är ett Guds påbud för att skapa trygghet och stabilitet både för kärleken mellan man och kvinna och för nya människor som föds och växer upp. Familj, släkt, vänner och samhället i stort påverkas av och är med och tar ansvar för de barn som föds. Därför är det naturligt att offentligt annonsera att en ny familj bildas.

Samtidigt som fest och firande hör ihop med att två människor funnit varandra, stämmer det också till allvar att veta att man gett varandra löften inför Gud och människor. Man påminns om allvaret av att man fått ett så stort insteg i en annan människas liv och att man har skyldigheter att vara lojal mot den som vågar dela med sig av det värdefullaste den har, nämligen sitt liv och sin kärlek.

Vigseln i en kyrka är också ett sätt att bjuda in Gud i sitt äktenskap och sin familj. Genom att ta emot hans omsorg, kärlek och förlåtelse är det lättare att ge omsorg, kärlek och förlåtelse till den man lever med och stöts och blöts mot dag efter dag. Äktenskapet är både en gåva och ett arbete. I det arbetet kan man behöva hjälp av sådana som är särkilt utbildade för att hjälpa till i kriser, t.ex. en pastor eller präst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s