Bibeln

Vi tror att bibeln är Guds ord skrivet av vanliga människor

Eftersom Gud är en person och människorna också är personer, är det mycket logiskt att tänka sig att Gud under historiens gång har försökt att kommunicera med människan. Eftersom Gud är så mycket större och rör sig på en så mycket högre nivå än vi, måste han hitta ett sätt att sänka sig ner och kommunicera på vår nivå. Därför har han uppmanat vanliga människor från olika tidsepoker (från bronsåldern till antiken) att skriva litteratur som på ett särskilt sätt har inspirerats och beskyddats av hans Ande. Vi tror att Bibeln (Gamla och Nya testamentet) är Guds ”kommuniké” till mänskligheten.

Drivna av Helig Ande har människor talat ord från Gud.
Andra Petrusbrevet kap. 1, vers 21, Nya testamentet i Bibeln

”Bibel” är grekiska och betyder ”boksamling”, ”bibliotek”. Bibeln är nämligen inte en bok utan många. Den har två huvuddelar: Gamla testamentet som skrevs före Jesu tid och Nya testamentet som skrevs under det första århundradet av vår tideräkning. Här skriver kungar och drottningar, statsmän och beduiner, läkare och teologer, fiskare och herdar, lärda och olärda, gamla och unga, om livets kamp och frågor, och om Gudsmöten, livsvisdom och etik. Här finns alltifrån kärlekspoesi, familjedramas och personliga brev till framtids- förutsägelser, tillfälliga samhällslagar och kulturanpassade religiösa ritualer. Tillsammans ger dessa olika litterära uttryck, skrivna av verkliga människor i historien – varsamt tolkade och tillämpade – den kunskap vi behöver om Gud, livet och oss själva.

De heliga skrifterna; de förmår ge dig den kunskap du behöver för att bli räddad genom tron på Kristus Jesus. Varje bok i Skriften är inspirerad av Gud och till nytta när man undervisar…
Andra Timotheosbrevet kap. 3, vers 15 och 16, Nya testamentet i Bibeln

Summan av ditt ord är sanning. Dina rättfärdiga lagar består för evigt.
Psaltaren 119, vers 160, Gamla testamentet i Bibeln

Bibeln är Guds ord som landat i verkliga människors liv och kamp, mitt i verkliga historiska och kulturella situationer. Den speglar både Guds tankar om människan och världen och människans tankar om Gud och världen. I Bibeln möts det gudomliga och det mänskliga. Den bär doft av himmel och jord. Bibelns vishetsskatter tål att tolkas och tillämpas på nytt om och om igen i nya människors liv och i nya samhällsituationer och kulturer. I sin tids- och kulturanpassade form gömmer den tidlösa och universella sanningar till hela mänskligheten. Men Bibelns Gud nöjde sig inte med att förmedla brev till oss genom mänskliga ombud – han knackade också själv på vår dörr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s