Han är med genom allt

En av de mest lästa och omtyckta texterna i hela Bibeln är Ps 23. Den går så här:

Herren är min herde, ingenting skall fattas mig. 2Han för mig i vall på gröna ängar, han låter mig vila vid lugna vatten. 3 Han ger mig ny kraft och leder mig på rätta vägar, sitt namn till ära. 4 Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig, din käpp och din stav gör mig trygg. 5 Du dukar ett bord för mig i mina fienders åsyn, du smörjer mitt huvud med olja och fyller min bägare till brädden. 6 Din godhet och nåd skall följa mig varje dag i mitt liv, och Herrens hus skall vara mitt hem så länge jag lever.

Många människor har känt tröst och ro när de läst den här texten och jag är en av dem.

Nu är vi i en härlig tid då allt är vackert. Blommorna avlöser varandra. Först körsbärsträden, sen häggen, sen äppelträden, sen syrenen och så vidare. Oj vilken prakt! Du har säkert känt sådana dagar då det känns som välsignelserna bara avlöser varandra. Man finner en livskamrat, får drömjobbet och får glädjen att bli förälder kanske inom loppet av bara några år. Då känns det som i de första verserna. Att det känns som att inget fattas. Som att man är på gröna ängar. Som att man är på rätt väg. Vart riktar du då ditt tack? Vad har du att tacka för idag?

Sen är det som att det i livet ingår också mörka dalar. Någon dör alldeles för tidigt, du eller en anhörig drabbas av sjukdom, du kanske blir varslad från jobbet, relationer sliter och ibland brister. Du kanske känner dig ensam och misslyckad. Gud garanterar inte att hålla oss borta från dessa tider. Det är som att de ingår i det som vi kallar livet. Det kan inte alltid vara försommar som det är nu. Vart riktar du din förtvivlan? Vad består din kamp av?

Det vi kan göra något åt är hur vi hanterar det som händer i livet. Både när det går bra och när det går dåligt.  Vad gör du av din glädje när livet går bra och vad gör du av din sorg när livet är smärtsamt? Psalm 23 – herdepsalmen hjälper oss att rikta både vår glädje och kamp till Gud som bär oss genom allt. Vi kan rikta oss till Jesus som själv gått genom lidande och död för vår skull. Han gjorde det för att vi skulle kunna hitta fram till honom vad som än händer.

Vi får låta denna psalm hjälpa oss till ett gott förhållningssätt till livet och Gud som skapat det. När du går på gröna ängar eller mörka dalen – vänd dig till Jesus som vill bära och leda dig genom alla livets omständigheter.

Med önskan om en välsignad sommar!

/Thomas Sandin, pastor.

Detta inlägg publicerades i Blogg. Bokmärk permalänken.